16. travnja 2018. (ponedjeljak) 17.00h Muzej Mimara: Svečano obilježavanje Svjetskog dana glasa

Svjetski dan glasa 16.04. obilježit će se u organizaciji Zagrebačke lige protiv raka pod pokroviteljstvom Gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, u suradnji sa Gradskim uredom za zdravstvom, Lions Club Zrinjevac i Muzejom Mimara bogatim edukativno-promotivnim i umjetničkim programom s humanitarnim ciljem koji treba čitavu javnost podsjetiti na javno zdravstveni problem karcinoma grla i ždrijela.

U Hrvatskoj se svake godine otkrije oko 1000 novih bolesnika s tumorima grla i ždrijela.“ upozorava dr. sc. Krešimir Gršić, Predsjednik Zagrebačke lige protiv raka. Pušenje i pretjerana konzumacija alkohola glavni su uzročnik njihova nastanka. Statistički gledano više od polovice novootrivenih bolesnika dolazi u poodmaklim stadijima bolesti koje zahtijevaju agresivno i dugotrajno onkološko liječenje koje značajno narušava njihovu kvalitetu života. „Promjena boje glasa (promuklost), otežano i bolno gutanje vodeći su simptomi koji ukazuju na razvoj karcinoma grla i ždrijela.“ svjedoči iz svog dugogodišnjeg profesionalnog iskustva prof. dr. sc. Santa Večerina Volić. Ukazivanje na rizično ponašanje i educiranje o simptomima ima za cilj rano otkrivanje bolesti. Samim tim terapijski postupak je za bolesnika jednostavniji, a za njegovu obitelj i društvo u cjelini ekonomski i socijalno povoljniji.


Znanstveno edukativna poruka akcije građanima:

Ukoliko ste promukli dulje od 4 tjedna, a u međuvremenu niste bili prehlađeni, tada je vrijeme da posjetite svojeg liječnika, a potom otorinolaringologa koji vam jednostavnim pregledom može spasiti ne samo vaš glas (grlo), već i život.


Humanitarnom akcijom u ORL ambulantama KB Merkur, Zajčeva 19, Klinici za tumore KBC Sestre Milosrdnice, Ilica 197, te u Centru za ekspertnu medicinu, Voćarska 14, u Zagrebu, 17. i 18. travnja od 13 do 14 sati organizirani su besplatni pregledi za građanstvo. Isti će biti organizirani u Poliklinici SUVAG, Ul. kneza Ljudevita Posavskog 10, 18. travnja od 12-16h.