Mjere ranog otkrivanja

Autor: Sandra Baranović, specijalizantica otorinolaringologije i kirurgije glave i vrata


Testovi probira (screening) jednostavni su medicinski testovi koji se rade u zdravoj populaciji, putem kojih se izdvajaju osobe koje imaju bolest, ali ne još i simptome. Oni pomažu u ranom otkrivanju karcinoma, kada su izgledi za uspješno liječenje bolesti najveći.

Primjeri takvih testova su mamografija za karcinom dojke, Papa-test za karcinom cerviksa te test na okultno krvarenje u stolici za kolorektalni karcinom.

Otkrijte koji bi testovi probira bili za vas na temelju vaše dobi, spola i obiteljske povijesti bolesti.


Rano otkrivanje karcinoma uvelike povećava šanse za uspješno liječenje. Prepoznavanje alarmantnih simptoma, poput pojave krvi u stolici, iskašljavanja krvi, naglog gubitka tjelesne težine, kronične promuklosti ili rana na koži koje ne cijele te promptno postupanje po dijagnostičkim algoritmima za određene karcinome vode ranoj dijagnozi.

Rano otkrivanje karcinoma važno je uglavnom kod karcinoma dojke, cerviksa, usne šupljine, grkljana, debelog i ravnog crijeva te kože.

Preporučeni testovi probira:

male-female

Žene

Dob 20-29 godina

Klinički pregled dojki svake 1-3 godine za probir karcinoma dojke, te bris vrata maternice Papa test za probir karcinoma vrata maternice.

Dob 30-39 godina

Klinički pregled dojki svake 1-3 godine za probir karcinoma dojke, te bris vrata maternice Papa test i HPV test za probir karcinoma vrata maternice i HPV.

Dob 40-49 godina

Mamografija i klinički pregled dojki jednom godišnje za rano otkrivanje karcinoma dojke .

Papa test i HPV test svakih 5 godina za rano otkrivanje karcinoma vrata maternice i HPV.

Dob 50 godina na dalje

Mamografija i klinički pregled dojki jednom godišnje za rano otkrivanje karcinoma dojke .

Papa test i HPV test svakih 5 godina za rano otkrivanje karcinoma vrata maternice i HPV. Kad navršite 65 godina savjetujte se sa liječnikom o nastavku pregleda u nadolazećim godinama.

Kolonoskopija svakih 10 godina, ili virtualna kolonoskopija svakih 5 godina za rano otkrivanje karcinoma debelog crijeva. Kad navršite 76 do 85 godina savjetujte se sa liječnikom o nastavku pregleda u nadolazećim godinama.

Muškarci

Dob 40-49 godina

Sa navršenih 40 godina trebali biste se savjetovati sa svojim liječnikom primarne zdravstvene zaštite o prednostima i ograničenjima probira za karcinom prostate. Ako se odlučite za test probira, trebali biste se podvrgnuti digitorektalnom pregledu i PSA testu svake godine od navršenih 45 na dalje ukoliko je neki od muških članova obitelji imao karcinom prostate (otac, brat, sin).

Dob 50 godina na dalje

Ako se odlučite za test probira, trebali biste se podvrgnuti digitorektalnom pregledu i PSA testu svake godine za rano otkrivanje karcinoma prostate.

Kolonoskopija svakih 10 godina, ili virtualna kolonoskopija svakih 5 godina za rano otkrivanje karcinoma debelog crijeva. Kad navršite 76 do 85 savjetujte se sa liječnikom o nastavku pregleda u nadolazećim godinama.

Bez obzira na vašu dob imajte na umu prevenciju zloćudnih bolesti. To znači da morate poznavati svoje tijelo i primjetiti te osvijestiti bilo kakve promjene koje primjetite i osjetite, te se posavjetovati sa svojim nadležnim liječnikom, bez odgađanja.